Prijsbordjes in je bedrijf: hoe bescherm je ze tegen UV-straling en vocht?

De populariteit van zelfgemaakte (prijs)bordjes voor buitengebruik neemt toe, maar er bestaat veel onduidelijkheid over de bescherming ervan. In dit blog gaan we dieper in op het beschermen van prijs- en plantinformatiebordjes in tuincentra en kwekerijen tegen de effecten van UV-straling. Bovendien zullen we enkele handige tips delen voor het onderhoud en de bescherming van deze bordjes, zodat ze langer meegaan en er op hun best uitzien.

Vaak wordt gedacht dat het voldoende is als een (prijs)bordje alleen maar waterbestendig is. Maar dat is helaas niet het geval. Naast water zijn de UV-stralen afkomstig van zonlicht de grootste vijanden van de prints. Deze stralen hebben namelijk de nare eigenschap om de pigmenten in de inkt af te breken, wat resulteert in een verbleekte print. Dit kan gebeuren in de schaduw, op bewolkte dagen, achter glas, of zelfs onder kunstlicht. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de kwaliteit van de gebruikte inkt of toner, de duur van blootstelling aan licht, en de intensiteit van het licht, of het zonlicht betreft of kunstmatig licht.

Inktgebruik is belangrijk

Er zijn verschillende soorten inkten en toners, elk met hun eigen levensduur:

  • Dye-based inkt, standaard inkjet inkt
  • Pigment-based ink,: professionele inkt gebruikt in high-end fotoprinters
  • Solvent inkt, inkt gebruikt in professionele sign-printers
  • Toner, gebruikt in laserprinters

Zonder bescherming duurt het 3-7 weken voordat dye inkt verbleekt, 3-6 maanden voor pigment inkt, 5-8 maanden voor solvent inkt en 4-7 maanden voor toner. Dit zijn slechts richtlijnen en de werkelijke levensduur kan variëren.
 

Hoe verbleking door UV-straling te voorkomen?

Het voorkomen van verbleking is niet alleen afhankelijk van het gebruikte materiaal, maar ook van de gebruikte inkt of toner. Een effectieve manier om verbleking te vertragen, is het aanbrengen van een beschermende folie of blanke lak met UV-blokkerende eigenschappen. Deze producten worden vaak aangeduid als "UV-blockers" en hoewel ze verbleking niet volledig kunnen elimineren, kunnen ze de snelheid waarmee het optreedt aanzienlijk verminderen. 

Papiergebruik

Naast het gebruiken van de juiste inkt om verkleuring tegen te gaan, is het soort papier wat je gebruikt ook belangrijk, omdat tuincentra en kwekerijen vaak vochtig zijn. Nevertear papier is daarom een handige oplossing om te overwegen. Het is een vocht- en vuilafstotend materiaal, waardoor het langer meegaat dan ‘gewone’ materialen.

Handige tips

Het is onmogelijk om van tevoren te voorspellen hoe lang een print met bescherming zal meegaan voordat deze verbleekt. Een test die kan worden uitgevoerd, is het afdekken van een deel van de print met zilverfolie of dekkend zwart papier, en het dan een maand buiten in de volle zon laten staan. 

Vervolgens kan het afgedekte deel worden vergeleken met het onbedekte deel om te zien hoe groot het verschil in verbleking is. Dit geeft echter nog steeds geen garantie voor toekomstige prints vanwege de variabiliteit in UV-straling. In de zomer heb je nu eenmaal meer UV dan in de winter!

Over het algemeen zijn pigment-inkt of laserprinters het meest geschikt en betaalbaar. 

Blanke lak of laminaatfolie bieden goede bescherming, maar hebben elk hun eigen voordelen. Matte afwerkingen bieden betere bescherming dan glanzende, omdat ze minder licht doorlaten. Dit betekent ook dat prints beter zichtbaar zijn omdat er minder reflectie is.

Bordjes in tuincentra

Het beschermen van prijs- en plantinformatiebordjes in tuincentra en kwekerijen tegen UV-straling is essentieel voor de levensduur van de prints. Hoewel het onmogelijk is om volledig te voorkomen dat prints verbleken, kan het gebruik van UV-blokkerende beschermfolies of blanke lakken, evenals vocht- en vuilafstotende materialen zoals Nevertear, helpen om de levensduur van jouw prints aanzienlijk te verlengen.
 

Zelf prijsbordjes maken?

Met onze handige oplossing kun je zelf prijsbordjes voor in je tuincentrum of kwekerij maken. Wij hebben een database met meer dan 300.000 foto’s beschikbaar voor je die je direct kunt gebruiken. Meer weten? Klik hier!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: