Hoe schrijf ik geweldige teksten in 2022?

Het schrijven van geweldige teksten kost tijd, maar hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: iedereen kan het met een beetje hulp van experts.

Sander Admiraal is onze online marketing manager en heeft uitgebreide ervaring op het gebied van content optimalisatie voor websites en webshops van tuincentra. In dit artikel deelt hij graag zijn beste tips en trucks met jou zodat ook jij geweldige teksten kunt schrijven.
 

1. Begin met het einde in gedachten

Het is belangrijk om Google-vriendelijke teksten te schrijven, omdat deze meer verkeer naar je website zullen genereren. Dit betekent dat je eerst onderzoek moet doen naar de trefwoorden waarop je wilt scoren voordat je je daadwerkelijke teksten gaat schrijven.

Er zijn honderden hulpmiddelen om je te helpen bij je onderzoek, maar Wordtracker.com is waarschijnlijk de makkelijkste om te gebruiken (en het is ook nog eens gratis!). 

Vul een onderwerp of trefwoord in en bekijk gerelateerde trefwoorden en zoekvolumes. Probeer trefwoorden te vinden met een hoog volume en met weinig concurrentie. Maak vervolgens een lijst van gerelateerde trefwoorden om in één artikel te gebruiken.

Wordtracker.com is gratis, eenvoudig te gebruiken en geeft je prima aanknopingspunten.
 

Naast Wordtracker kun je ook gebruik maken van de gratis SEO trend tool van Google: Google Trends.

Met Google Trends kun je eenvoudig ontdekken waarnaar mensen in Nederland op zoek zijn. Zo zie je bijvoorbeeld dat de meeste mensen naar een tuincentrum zoeken in de periode maart tot en met mei. Meer informatie over Google Trends vind je in onze Kennisbank: Google trends kennisbank.

2. Juiste trefwoord/onderwerp kiezen

Soms komt het voor dat je niet goed weet welke trefwoorden/onderwerpen je moet kiezen. Een goed startpunt is om je productcategoriën te onderzoeken, bijvoorbeeld BBQ's, tuinmeubels, bloempotten en tuingereedschap.

Vervolgens kun je aan deze worden een 'actie' of 'locatie' koppelen: bbq's kopen/ bbq's online kopen/ bbq's kopen in Zwanenburg. Deze combinaties kun je dan verwerken in de tekst, maar ik vertel meer daarover in de punten hieronder.

Het belangrijkste advies voor het schrijven van teksten en gebruik maken van trefwoorden (onderwerpen) is dat je niet alleen voor zoekmachines moet schrijven. Je doelgroep is de primaire groep waar je voor schrijft. Hou dit dan ook in gedachte door aanrekkelijke en goed leesbare teksten te schrijven.
 

3. Titels

Voeg je belangrijkste trefwoord toe aan de paginatitel. Als je teksten schrijft voor een webshop product wordt de titel automatisch gegenereerd door het Garden Connect platform. Dit gedeelte kun je voor producttitels dus overslaan.

Vergeet ook niet om een zin met een call to action toe te voegen aan de meta-omschrijving onderaan de pagina in het Garden Connect platform. De meta-omschrijving heeft een call to action nodig, omdat deze ervoor moet zorgen dat mensen doorklikken in Google (Klik hier om…).
 

4. Gebruik alinea's

Je website heeft, net als een boek, titels en subtitels nodig:

  • Titels (H1) zijn het belangrijkste, maar daar kan je maar één van hebben per pagina.
  • Subtitels (H2) zijn ook van belang en kunnen handmatig worden toegevoegd (zie onder).
  • Andere titels (H3 en H4) worden normaal gesproken door ons geïmplementeerd, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Tenzij je site net zo groot is als Amazon.

Subtitels zijn de titels die bovenaan je alinea’s komen te staan wanneer je een nieuwsitem of generieke tekst aan het schrijven bent. Gebruik de Kop 2-optie in de teksteditor om een subtitel voor je alinea aan te maken. Probeer je secundaire trefwoorden aan de Kop 2-subtitels van je alinea’s toe te voegen.

Zorg ervoor dat in ieder geval één subtitel niet het trefwoord, maar een synoniem van het trefwoord bevat. Ook hier geldt weer voor webshop productpagina’s dat het Garden Connect platform je dit werk uit handen neemt. 

5. Voeg namen van steden en locaties toe

Waarschijnlijk heb je een tuincentrum met één of meer locaties (anders zou je niet op onze website gekomen zijn). Probeer namen van steden en locaties aan je teksten toe te voegen om je ranking voor op locatie gebaseerde zoekopdrachten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan zinnen als: "Wist je dat ons tuincentrum in Amsterdam een enorm assortiment kamerplanten heeft?".

Doorgaans moet je voor iedere pagina in ieder geval 3 keer een trefwoord-locatie combinatie gebruiken, afgezien van de titel. Makkelijk om te doen, maar ook makkelijk om te vergeten!  
 

6. Gebruik opsommingstekens

Het gebruik van opsommingstekens helpt je om je teksten een stuk aantrekkelijker te maken: 

  • Mensen kunnen pagina’s snel scannen
  • Opsommingstekens kunnen veel trefwoorden bevatten
  • Google weet dat opsommingstekens belangrijk zijn

Als je iets schrijft over een proces kun je de stappen nummeren. In andere gevallen zijn gewone opsommingstekens ook prima.
 

7. Vragen beantwoorden

Gebruikers van Google stellen steeds vaker vragen in hun zoekopdracht. Wellicht is het stellen van vragen in Google voor jou herkenbaar.

Om te zorgen dat jouw pagina bovenaan komt bij deze zoekopdrachten, moet je dus inspelen op de zoekvraag van je doelgroep. Hoe beter jouw website aansluit bij waarnaar je doelgroep op zoek is, des te blijer zijn jouw websitebezoekers.

Alleen hoe kom je erachter welke vragen er spelen bij je doelgroep? Daar is gelukkig een handige gratis SEO tool voor, genaamd: AnswerThePublic. Vul een onderwerp of zoekwoord in en je krijgt direct verschillende vragen die vaak worden gesteld in Google over dat specifieke onderwerp.

De vragen worden handig gecategoriseerd en als je doorklikt op een vraag toont de tool direct de zoekresultaten. Zo zie je dus direct welke websites er al goed scoren op dat specifieke onderwerp. Op die manier kun je dus handig inspelen op de behoefte van je doelgroep en de gerichte content schrijven.

8. Diversiteit

Een barbecue is een BBQ. Een stoel is een zitplek: er zijn veel synoniemen die je kunt gebruiken. Probeer een tekst te schrijven met synoniemen om hem zo divers mogelijk te maken. Denk er bovendien aan om korte en lange zinnen af te wisselen in je tekst. 

Het is ook een goed idee om belangrijke woorden (niet hele zinnen) vet te maken. Overdrijf dit niet. Een teveel aan dikgedrukte woorden staat raar en heeft geen enkel positief effect meer. Onze vuistregel: maak per pagina niet meer dan 10 woorden vetgedrukt.
 

9. Gebruik links

Creëer links in je teksten om bezoekers van de ene naar de andere pagina te laten hoppen. Als je een link plaatst, laat het Garden Connect Platform je een beschrijving van de link invoeren. Dit is waardevol voor Google. Het voegt namelijk niet alleen waarde toe aan de pagina waar de link staat, maar óók voor de pagina waar je naar verwijst. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden op “Loungeset kopen Utrecht”? Dan kan je de volgende titel invoegen:

10. Meta-omschrijvingen 

Meta-omschrijvingen klinken misschien achterhaald, maar zijn erg belangrijk! De meta-description is meestal de korte tekst die Google in de zoekresultaten laat zien. 

Als je meta-omschrijvingen schrijft, zorg er dan voor dat deze voor elke pagina uniek zijn. Zorg ervoor dat ze voor iedere pagina aan specifieke content gerelateerd zijn. Hiermee voorkom je dat je voor elke pagina dezelfde set aan trefwoorden gebruikt. Onthoud dat de locatie en bedrijfsnaam wel in meerdere meta-omschrijvingen mag worden herhaald.  

Het Garden Connect platform kan automatisch unieke meta-omschrijvingen voor productpagina’s, categoriepagina’s en andere pagina’s genereren om je tijd te besparen. Laat ons weten als je hier nog vragen over hebt.

De meta-decription van Interflower heeft een goede call to action en is precies lang genoeg.
 

Misschien klinkt het bovenstaande een beetje overweldigend of ingewikkeld. Binnen Garden Connect hebben wij een team van 6 content- en 5 online marketeers. Je kunt je dus wel voorstellen dat er veel kennis nodig is voor het schrijven van goede teksten. Maar als je deze basisprincipes volgt, zullen je teksten beter worden en zal je ook meer verkeer krijgen van Google. 

Bovendien is het Garden Connect platform er om je te helpen. Iedere website die is geregistreerd voor zoekmachineoptimalisatie of online marketing diensten krijgt namelijk een handige werkbalk te zien. Deze balk laat precies zien wat er nog ontbreekt wanneer jij jouw geweldige tekst aan het typen bent:

Meer weten?

Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie en het schrijven van geweldige teksten? Neem contact met ons op via info@gardenconnect.com of bel +31 20 700 8250 en we helpen je graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: