Personal Marketing: de juiste e-mail op het juiste moment

Communicatie met je klanten is essentieel, maar vaak blijft dit beperkt tot generieke nieuwsbrieven of posts op social media. Dit terwijl 73% van de consumenten de voorkeur geeft aan persoonlijke communicatie met retailers. 

Met onze Personal Marketing oplossing kun je geautomatiseerd klanten op het juiste moment een persoonlijke e-mail sturen. Hoe dit werkt en hoe andere retailers dit inzetten lees je in dit blog! 
 

Hoe werkt Personal Marketing?

In tegenstelling tot bij digitale nieuwsbrieven, maak je binnen Personal Marketinggeen verzendlijsten. We koppelen onze tool namelijk met de klantenkaart in jouw kassasysteem, bijvoorbeeld RetailVista. Vervolgens lezen we realtime gegevens uit en op basis van deze informatie worden e-mails verzonden. 

Denk daarbij aan:

  • Producten die gekocht worden
  • Het bezoeken van jouw tuincentrum (of juist niet)
  • Verjaardagen
  • Het aanvragen of registreren van een klantenkaart

Deze e-mails stel je in en worden vervolgens automatisch verzonden op het moment dat het ertoe doet voor de klant. Je hoeft daar dus niet meer naar om te kijken omdat dit proces is geautomatiseerd. Daarmee is Personal Marketing de ideale tool als je jouw klanten op een persoonlijke manier wilt benaderen. 

Hieronder geven we je een viertal tips hoe je Personal Marketing kunt inzetten om klanten te verleiden en te informeren. 

Tip 1: klanten verleiden terug te komen

We weten dat, naarmate de tijd verstrijkt, het aantal actieve kaarthouders terug kan zakken tot minder dan 50% van het aantal uitstaande kaarten. 

Dat is zonde, want ooit hebben jouw kaarthouders zich aangemeld, hun gegevens achtergelaten en de verwachting gehad vaak bij jou langs te komen! Via Personal Marketing kun je inactieve kaarthouders benaderen en dat hebben we recent gedaan voor één van onze Britse klanten.

We hebben een e-mail gestuurd met een scherpe aanbieding naar klanten die, in juni 2022, minimaal 6 maanden niet langs waren geweest. In totaal hebben we 2.393 e-mails verzonden en 1.028, dus 43%, van deze e-mails is geopend. 

Vervolgens hebben we de aankopen van deze groep gemeten:

  • Aantal aankopen: 26
  • Gemiddelde aankoopwaarde: £54,78

Dat zijn dus 26 klanten die, na 6 maanden, toch weer terug zijn gekeerd naar deze winkel. De gemiddelde aankoopwaarde was bovendien met £54,78 een stuk hoger dan de reguliere £30,55 per aankoop!

Tip 2: saldo reminder om punten te verzilveren

Tuincentra die het saldo op klantenkaarten laten oplopen, kunnen Personal Marketing gebruiken om een reminder te sturen naar klanten. Eén van onze Nederlandse klanten doet dit 2x per jaar; tijdens de Kerstperiode en vlak voor het Paasweekend. 

Afgelopen Paasweekend hebben ze een e-mail gestuurd naar alle 2.844 klanten die meer dan 250 punten op de klantenkaart had staan. Van deze 2.844 kaarthouders opende 1.206 de e-mail en 125 van hen kwamen in de 3 dagen na het versturen van de e-mail langs. Dat is dus een opkomstpercentage van meer dan 10%! 

Van de klanten die de mail niet hadden geopend kwam slechts 6% in dezelfde periode langs.

Uiteindelijk gaven ze per aankoop €47,25 uit, dus de omzet bedroeg €5.906 in de 3 dagen na het verzenden van de e-mail. 

Tip 3: nieuwe kaarthouders laten registreren

Veel tuincentra geven klantenkaarten uit in de winkel zonder gegevens te vragen. Dat is snel en efficiënt, maar je moet dan wel hopen dat de klant zich online registreert. Pas ná registratie heb je namelijk een e-mailadres om mee te communiceren. 

Eén van onze opdrachtgevers kwam met dit probleem bij ons en samen hebben we een actie bedacht om kaarthouders te verleiden zich te registreren. Gedurende twee maanden werd er iedere week een kadobon verloot onder nieuw geregistreerde kaarthouders en als hoofdprijs mocht één kaarthouder een minuut gratis winkelen! 

Het resultaat? 1609 kaarthouders die zich hebben aangemeld, inclusief volledige contactgegevens. 

Vanuit Personal Marketing hebben we de communicatie verzorgd zodat alle kaarthouders goed op de hoogte zijn van de voordelen van hun nieuwe klantenkaart. 

Tip 4: help je klanten ook na aankoop

De meeste communicatie tussen jou en de consument gaat over het verkopen van producten: aanbiedingen, folders en posts op social media zijn gericht op het trekken van bezoekers. 

Met Personal Marketing kun je ook ná aankoop relevant zijn, bijvoorbeeld door tips te sturen voor het verzorgen van kamerplanten. Hierdoor help je jouw klanten om langer te genieten van hun aankoop. En een tevreden klant komt vaker terug dan een klant die zijn kamerplant ziet verpieteren, toch?

We hebben in onze tool al heel veel templates klaar staan die gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld over:

  • Barbecues
  • Vijverpompen
  • Bloembollen
  • Gazon artikelen

Door jouw klanten na aankoop geautomatiseerd tips toe te sturen, zorg je ervoor dat ze goed geïnformeerd zijn en het maximale uit hun aankopen halen. 
 

De juiste e-mail op het juiste moment

Dit zijn slechts vier voorbeelden van Personal Marketing e-mails waarmee je klanten kunt verleiden & informeren. Door Personal Marketing in te zetten kun je, eenmalig of geautomatiseerd, e-mails versturen op basis van klantgedrag. 

Zelf geloven we er in dat goede service leidt tot meer klanten, maar ieder tuincentrum gebruikt Personal Marketing op zijn eigen manier. 

Wil jij ook weten hoe je meer uit je klantenkaart kunt halen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: